söndag 3 februari 2008

Strupsång special


En av de mest uppskattade inslagen på Vodkabeat tycks vara strupsång. Detta märkliga sångsätt som väcker uppmärksamhet varhelst det praktiseras. Vi glada amatörer gör våra försök och kan då och då till vår egen häpnad få fram två toner samtidigt, i bästa fall. Ett intressant sätt att sysselsätta sig på när man diskar till exempel, eller i bilen där man kan vara säker på att ingen hör. I denna mystiska snutt kommer en man upp över vattenytan och börjar omedlebart sjunga strupsång.

De som sedan barnsben tränat på detta sångsätt ligger på en helt annan nivå. Framför allt är den ryska delrepubliken Tuva känd för sina strupsångstraditioner. Det finns åtminstone tre, enligt vissa källor fem eller fler olika stilar inom strupsången.
Enligt de flesta källor handlar texterna mest om hästar och livet på steppen. Denna konsert i det fria någonstans i Tuva ger en god bild av den miljö där konstarten utvecklats.

Enligt Wikipedia så är strupsång (på mongoliska chöömij) "en mycket speciell sångteknik. Den kallas även övertonssång. Den praktiseras idag främst av tuviner, mongoler och tibetanska munkar, men strupsångstraditioner finns spridda över hela världen, bland annat hos inuiter, ainu och xhosa. Strupsången grundar sig på en mycket låg och utdragen ton från långt nere i strupen på vilken det läggs högre toner genom att sångare placerar tungan i olika positioner i munnen. På detta sätt kan en sångare sjunga två toner samtidigt” Det tycks som om denna sångform uppkommit på olika ställen oberoende av varandra. Upptäcktslystna sångare i olika kulturer har exprimenterat med rösten och hittat nya vägar. Nu för tiden kan man förstås ta genvägen och köpa en instruktionsbok med CD-skiva om man är sugen på att lära sig.

Ett intressant längre repotage om strupsång i Tuva och olika sätt på vilket den kan framföras finns här på Youtube.Vodkabeat ägnar för närvarande både tid och resurser åt utforskandet av strupsångens olika uttryck och har funnit en del remarkabla prestationer som undan för undan kommer att redovisas för läsarna.

Inga kommentarer: