söndag 3 februari 2008

Go Marko Go


Vladicin Han är en liten stad i södra Serbien som är omnämnd på nätet av två anledningar. Av någon outgrundlig anledning blev stadens bro bombad av NATO 1999, något militärt mål lär det inte ha varit men två civila dog. Förutom den omdiskuterade bombningen är staden känd som centrum för den romska blåsorkestertraditionen. Den är också hemstad för Boban Markovic och hans son Marko som tillsammans leder det främsta brassbandet i branchen.

Förra året var jag hemma hos Boban och Marko Markovic i deras hem i Vladicin Han. Tillsammans med Brassfabriken från Göteborg deltog jag i en workshop och vi spelade i deras vardagsrum i tre dagar.


Vladicin Han är en tämligen liten ort med oxkärror och traktorer på den enda stadsgatan och stor marknad med grönsaker och grisar på lördagen. På kvällen blev det improviserade jam i köket hos romska musiker. Det hela var en ganska omtumlande upplevelse. Det kändes lite som om man var med i en Kusturicafilm.

Trots språkförbistring fick jag en antydan om att Marko tyckte att farsgubben var gammaldags och inte ville förnya sig (en inte särskilt ovanlig åsikt bland tonåringar världen över). Om han finge bestämma så skulle det låta annorlunda, och bättre. Nåväl, nu kan vi få klarhet i om han hade rätt. På en nyutkommen skiva har Marko fått fria händer med sin fars orkester och spelat in egna låtar och arrangerat om andras. Till sin hjälp har han ett antal gästartister. Med skivan följer också en trailer till filmen Guca som jag rapporterat om tidigare.

Och, jovisst, en del andra tongångar är det. Lite åt funkhållet ibland, men kanske inte så mycket annorlunda som man skulle kunnat vänta sig. Traditionen är fortfarande stark och tur är väl det. Jag föredrar det lite mer orientaliska soundet före det västerländska.

Produktionen är tyvärr lite tunn (trots att ljudgubben Shantel medverkar på ett spår), lite mer tyngd i basen hade inte skadat, men det är väl skivbolaget som hade lite bråttom. Men annars är det förstås en strålande skiva om man gillar trubacemusik. Men lyssna själva istället! För de intresserade har jag hittat sammandrag med snuttar från alla låtarna på Youtube. Inga rörliga bilder dock.

Om man vill se vad Marko går för live kan kan kolla in det här solot där den stolte fadern står bredvid.
eller för det riktigt inbitna trumpetfantasterna kanske den här uppvärmningen innan en konsert.

Inga kommentarer: