söndag 3 februari 2008

Indisk inspiration: Jan Pehechan-Ho


Vodkabeat är noga med att gå till rötterna. Östeuropeisk musik tar ofta in impulser från helt andra håll i världen. Från Västindien, Sydamerika, Afrika, Orienten och Indien. Sedan blandar de till sin egen soppa av ingridienserna. Gårdagens melodi hade tydlig indisk kryddning och vi skall därför söka oss till ursprunget. Indien, denna ständigt flödande källa av fantastisk kultur där Bollywood är det färgsprakande navet. Det finns så mycket att välja på att man blir alldeles matt.

När rocken kom till Indien under 60-talet gjordes en mängd fantastiska nummer. Detta med Mohammed Rafi som ingick i filmen "Gumnaam" från 1966 är en av mina absoluta favoriter när det gäller musikvideos. Svängig låt, fräckt uppträdande och fartfyllda danser, vad mer kan man begära. Jan Pehechan-Ho - Mohammed Rafi!


En helt oväsentligt kunskap är att videon även syns i filmen ”Ghost World” från 2001. En film som bygger på en serie som bygger på en bok. En rätt skum film med ett cool soundtrack. Kan ibland ses på obekväma tider i någon obskyr tevekanal.

Inga kommentarer: