fredag 1 februari 2008

Militärmusik från Vittul....förlåt, Moskva


I vår genomgång av kulturyttringar i öst har vi nu kommit till litteraturen.
Wladimir Kaminer bor numera i Tyskland men beskriver sin ungdomstid i Moskva på ett sätt som får mig att tänka på Mikael Niemi. Numera är Kaminer framgångsrik författare(på tyska) och driver en kultförklarad klubb, Russendisko, i Berlin. På den spelas alternativ öststatsmusik med hög partyfaktor som via Kaminers försorg även finns tillgänglig på samlingsskivor.

I sin bok beskriver Kaminer hur han försöker undkomma systemet för att leva lättjefullt bohemliv. Det var inte var helt problemfritt men gav i gengäld upphov till stor komik. Att alkoholen flödar behöver jag väl inte nämna. Sovjetsystemet var på nedgång och rätt så klumpigt, för att försörja sig måste Kaminer och hans gelikar försöka fixa svarta pengar, helst dollar, på olika sätt. Han beskriver hur han ägnade sig åt svartväxling.

”Japanerna var lättast att mjölka. Under vissa omständigheter kunde man till och med lura på dom jugoslaviska dinarer. Då steg vinsten genast till hundra procent.”

Hmm. Jag vill minnas att någon enstaka svensk i min bekantskapskrets varit på japansk nivå.

Kaminer hamnar bland annat som regiassistent på en barnteater.
” I den egenskapen måste jag se till att alla skådespelarna stod på scenen i rätt ögonblick, därtill nyktra och om möjligt i rätt kosym. Dessutom skulle deras repiker i någon mån likna orginalsagans innehåll.”

Ibland rörde det till sig ändå. Viktiga skådespelare kunde försvinna eller till och med somna på scenen.

”Orsaken till sådana och liknade missöden var den ständigt ökande alkoholkonsumtionen bland de unga skådespelarna. Vid kvällsföreställningarna närvarade alltid två administratörer. De sprang mellan logerna med en alkoholmätare som trafikpoliser och varje skådespelare måste blåsa en gång. Den som hade över 0.5 promille fick inte gå ut på scenen. Det var bara vid barnpjäserna som det inte var några kontroller, eftersom administratörerna inte hade lust att slösa bort sin tid vid teatern på söndageftermiddagarna”

De som uppträdde allt för berusade hamnade som straff på en två månader lång aerobics workshop, klockan åtta varje morgon i teaterns balettsal under den fruktade koreografen Stein. Chefen hotade varje stormöte med Stein ” han skall lära er gummibjörnsgymnastik och det till var och en kan slicka sig själv i arslet”

Boken Militärmusik finns för 138kr på nätet.
För de språkintresserade finns ett otextat repotage om Kaminer (på isländska) med en interviju(på tyska) på youtube.

Inga kommentarer: