söndag 3 februari 2008

Messer für frau Müller


När det gäller exprimentell populärmusik ligger öst ljusår framför väst. En levande tradition ända sedan uppfinningen av Theremin, det första elektroniska instrumentet (1919) ligger bakom dagens fixstjärnor.
Att använda rymdmetaforer kommer liksom naturligt när man talar om denna genre. Under det sovjetiska rymdprogrammet och sputniks dagar gynnades elektronisk musik av staten eftersom den uppfattades som opolitisk och därmed ofarlig. Samtidigt ansågs den kunna förstärka den moderna pionjärandan som rådde runt de första rymdfärderna.

Elektronisk experimentell musik användes också som ljudillustration till populära barnprogram och gjorde att flera generationer sovjetiska barn fick en dos avantgarddistisk musik tillsammans med de fostrande tecknade filmerna. Nu när dessa människor blivit vuxna skapar de en elektronisk musik med djupa rötter i det förgångna. Dessutom är den publiktillvänd och fylld av humor , vilket man inte är bortskämd med om man lyssnar till electronica här i väst. För den som är intresserad av hur det kan låta rekommenderas samlingsskivan Café Sputnik som utkommit på det tyska bolaget Eastblok. En fenomenal låtskatt. Ett smakprov med den legendariska gruppen Messer für frau Müller(ännu ett exempel på ryssarnas förkärlek för tyska namn) kommer här: The best girl in the USSR. Eftersom framtiden var bättre förr är videon gjord i en ytterst charmerande lågbudget retrostil..

Gruppen består av Oleg Kostrow och Oleg Gitarrkin som gör en egensinnig blandning av ljudcollage, elektroniska ljud och surfgitarr. Mycket mysko och annorlunda allt annat i världen. Oleg Gitarrkin spelar dessutom i bandet Messer Chups som jag har haft med tidigare på Vodkabeat. Dessutom verkar han ha minst ett finger med i spelet på några andra ytterst egendomliga projekt. För de som behärskar ryska finns en intervju med honom på youtube.

Inga kommentarer: