söndag 3 februari 2008

Kocani och Taraf i samspel


Kanske är det på sin plats med lite virituost spel av två olika orkestrar på samma scen. Ett fint darbuka solo hörs också innan det något abrupta slutet.

Taraf de Haiduk syntes först för en större publik i filmen Latcho Drom som faktiskt visades på teve härom veckan. De har sedan dess turnerat runt jorden och blivit inflygna till Hollywood av Johnny Depp. De har varit i Sverige flera gånger, jag har sett dem på både Nefertiti och Trädgår´n i Göteborg(fantastiska spelningar) framför allt den på gamla -icke ännu nedbrunna- Trädgår´n där medlemmarna hade ett bord vid sidan av scenen där de satt och tog igen sig och drack sprit med jämna mellanrum.

Speciellt minns jag den åldrige och nu hädangångne Nicolai vara uppe och dansa och flörta med flickorna. Det var ett hejdlöst sväng. Vill till och med minnas en efterfest med några av de piggaste medlemmarna på ett kafé ännu senare på natten.

Det andra bandet i videon är blåsorkestern Kocani Orkestar som även de turnerat några varv runt jorden. Blev kända för att ha medverkat i Emir Kusturicas filmer och har besökt Sverige flera gånger. Också de har gästat Nefertiti i Göteborg åtminstone två gånger. Gissa om jag var där!!

Jag har också haft turen att besöka deras hemstad Kocani i Makedonien
där jag och den göteborgska orkestern Brassfabriken efter ett jam med lokala musiker på en resturang i staden hamnade i de romska kvarteren hemma hos någon av medlemmarna i Kocani där ytterligare ett stort och brötigt jam vidtog. En väldigt suddig video finns faktiskt bevarad av denna högljudda tillställning i Kocanis mahala (romska stadsdel).

Inga kommentarer: