söndag 3 februari 2008

Allting är upplyst: Gogol Bordello i Göteborg!


Eugene Hutz har nämnts tidigare i samband med filmen ”Everything is Illuminated”. En klart sevärd film där han spelar en ukrainsk ”fixare” som guidar judiska amerikanska turister och pratar en underbar hemgjord engelska. Han uppgift är att föra en förskrämd Frodo.... förlåt ..Elijah Wood genom Ukrainas vetefält för söka efter familjens historia. I filmen syns även Hutz band, Gogol Bordello som spelar på stationen när han skall ta emot den amerkanske gästen. För övrigt är det ett brilliant soundtrack som förutom några riktiga pärlor med Leningrad även innehåller flera finstämda spår.

Denna vecka hedras för övrigt staden Göteborg av ett besök av Gogol Bordello (30/11). Det tredje på ett år för övrigt, de förra har jag missat på grund av egna spelningar men den här gången är jag ledig och har för säkerhets skull redan köpt biljett.. Det är en grupp som det är svårt att sätta någon etikett på. En av deras skivor heter ”Gypsy Punk” och det kanske får duga som genrebeskrivning tills vidare. Jag såg dem en gång i Roskilde 2004 och det var en omskakande upplevelse.

En sådan manisk energi är det få band som mäktar leverera. Visuellt använde de sig av influenser från sovjetisk tid när de ställde upp sig i formeringar och poserade på scenen. Allt till ett vanvettigt larm och i ett furiöst tempo. Skivorna har hittills varit spretiga och svårlyssnade med någon enstaka topplåt. Men på den senaste plattan ”Super Taranta” har bitarna fallit på plats och vi har inte bara en klämmig partyskiva med en mängd danslåtar utan också texter som sätter sig i huvudet och man kan fundera både en och tre gånger på.

Här är "Wonderlust king" från senaste plattan. Sin vana trogen blandar Hutz frenetiskt och bryter mot alla tänkbara regler och traditioner. Men skivan ger dock bara en blek avbild av hur det kan se ut på scenen. Totalt kaos med en sjövild frontman som hetsar upp publiken till vansinne med hjälp av ett suveränt band.

Inga kommentarer: