lördag 2 februari 2008

Diverse diskutabla danser


Sedan länge har dansen i öst haft ett gott rykte i väst. Man tänker
Bolsjoj teaterns balett och olika folkloristiska uppsättningar med
akrobatiska nummer i den högre skolan. En rysk president som Boris Jeltsin
tog gärna tillfället i akt och gav sig hän åt spontana dansnummer vilket
lättade upp det officiella programmet. Att detta skulle ha något samband med det östliga ledarskiktets notoriska förkärlek till spritdrycker är en hypotes som fått ett visst stöd hos såväl politiska som koreografiska bedömare

Även på folklig nivå har dansen en förvänansvärt hög nivå i Öst. Framför allt är det fridansen som attraherar ett bredare folklager. Just ”streethappenings” tycks vara ett populärt forum för den fria dansen.

Ett annat tillfälle att visa upp både sin dansförmåga är privata
högtidsdagar, bröllop, dop, födelsedagar m.m. Här kan man både demonstrera sin följsamhet i pardans eller skaka loss i en solo improvisation. När
rätt stämning infunnit sig -vanligtvis med hjälp av duktiga mängder vodka- kan man se båda dessa varianter, plus en hel del andra personliga stilar, samtidigt på dansgolvet.

Med tanke på hur många remarkabla exempel på dans som finns i Östeuropa finns det all anledning att åtekomma till ämnet. Om du blir inspirerad, träna gärna hemma. Städa undan så du får en fri yta. Ta en rejäl klunk med något starkt och sätt på en glad låt ur vodkabeats exempelsamling. Börja försiktigt, sedan går det av sig själv.

Inga kommentarer: