söndag 3 februari 2008

Remember Haru Mamburu


Nogu Svelo har hittills inte varit med på Vodkabeat. Ett gammalt kultband från Ryssland med en humoristisk framtoning som är helt okänt här i väst. Visst, lite ojämna är de, men en del pärlor har de gjort. Ofta barnsligt enkla melodier som utnyttjas på ett intrikat sätt. Intressant är deras användning av engelska som inte liknar något annat, gärna blandat med hittepåspråk och nonsens. I Ryssland kan de flesta nynna på åtminstone några låtar och jag tänkte ta en av de mest kända, en enkel slinga som sätter sig som tuggummi på hjärnan. En fantastisk tecknad film i fin öststatstradition ledsagar låten: Haru Mamburu


I en liveversion från 1993 kan man se hur Nogu Svelo utnyttjar en hel blåsorkester med tuba och valthorn(!) för att få ett maffigt sound. Sådant blev populärt i väst ett decennium senare.


Till slut kan jag inte låta bli att ta med en av de charmigaste covers jag någonsin sett. Fem ungdomar i tonåren, en gitarr, några glas att slå på och en videokamera. Med taktsinne, attityd ett befriande allvar utnyttjar de ett minimalt utrymme och åstadkommer så mycket mer än många med en svindyr utrustning. Inte undra på att det dyker upp så många fräcka band i Öst.

Inga kommentarer: