lördag 2 februari 2008

Bara Bulgarer


Bulgarerna är märkliga. De tycks ha anammat den amerikanska hip-hop estetiken i sina videos men använder den till helt annan musik. Skrevande flickor och juckande karlar, gärna tillsamman med lyxbilar och statusföremål. Musikstilen chalga är oerhört populär både i och utanför landet, trots att många bulgarer påstår att de inte gillar den. Det är nämligen en blandform med inslag från turkisk, arabisk, zigensk och t.o.m. indisk musik. Plus några till som nitiska musikforskare säkert kan räkna upp. Alltså inget nationalistiskt lagda bulgarer föredrar. Om de inte de inte är på fest och druckit förstås, för då skall det dansas till chalga, som är den definitiva partymusiken.

Som sagt är videorna inget för politiskt och estetiskt korrekta människor. De som tar illa vid sig av avklädda människor och ”dålig smak” bör hoppa över denna filmsnutt. Ja, hoppa över chalga över huvud taget. För oss andra väntar en högtidsstund för det här är en de hiskligaste varianterna av rörliga bilder till musik.


Chalgadrottningen Malina visar gärna upp sin kropp med ytterst diminutiva persedlar som täcker kroppen på en nivå som väl endast Cher har nått upp till. Malina tycks ha opererat bort sin fyrtioårskris och krälar genom video efter video med plutande mun och vajande hårman.

En närmare två meter lång blonderad rom med oklar könsidentitet och gräslig klädsmak lär vara bulgariens- efter fotbollsdivan Hristo Stoitkov- mest beundrade nu levande person! Inte nog med det, han är en förkämpe för romernas rättgheter och har både man och barn. Och skulle jag gissa, troligvis inte en helt problemfri tillvaro. Hans garderob som trotsar det mesta (och kan i vissa fall t.o.m. kan tävla med Verka Serduchkas). Tillsammans med Malina gör han några halsbrytande smaklösa videos. Men musiken perfekt för att tumla omkring till, på något balkanparty med slivowitz i glaset. Texterna lär sällan ha mer än hundra ord och handla om... ja, det som sådana texter brukar handla om. Så det är bara att höja händerna i luften och skaka loss. Iskam, iskam!

Inga kommentarer: