lördag 1 mars 2008

Mahala Rai Banda: Remix vs Original

Orkester från byn Clejani i Rumänien ca 1950

Mahala Rai Banda spelar en mer urban musik än sina föregångare i byorkestrarna på landet. Det sägs också att de har en ungdomligare profil än andra romska band, men av döma av videon är den inte så uppenbar! Bandet som består av både unga och gamla musiker och har slagverk, stränginstrument och blås i sin sättning. Ett sjuherrans röj var det i alla fall när de spelade i Göteborg härom året. En lång vildsint konsert som avslutades med att bandet gick spelandes runt bland publiken och viggade pengar med sedlar fastklibbade i pannan.

Olika studiomoguler och plattvändare har tagit för vana att mixa om musik av diverse lokalt förankrade band och anpassa den till internationellt gångbar form. Det finns i den här genren allt från kompletta idioter till durkdrivna trollkarlar. Men givetvis är det ett underbetyg till den dansande delen av befolkningen i väst om musiken måste stöpas om innan de kan röra på fötterna. Vanligtvis betyder en remix att producenten lägger ett 4/4 komp som pålkran över allt annat och tar bort instrument som stör bonkandet. Att musiken härigenom berövas en dimension torde väl vara uppenbart för de flesta. Eventuellt kan det vara en metod för att vänja de enkelspårigt amerikaniserade västeuropeiska ungdomarna vid ny musik. Men, som sagt bättre blir det sällan. Ikväll kommer jag förhoppningsvis att höra båda delarna på Balkan Beat Party. Själv är jag gammalmodig(prenumererar på Kapten Stofil!) och föredrar original, men eftersom Vodkabeat är nyfiken på vad folk egentligen tycker gör vi därför en enkel test. Här kommer samma låt i två olika versioner och ni kan rösta vid sidan om ni tycker orginal eller remix är bäst.
Först Mahala Rai Bandas original version av Mahalageasca åtföljd av promotionsvideon som visar hur det kan gå till på dop i romska byar i Rumänien. Alla verkar glada utom den stackars flickan som en skäggig präst skall doppa i kallt vatten.

Därefter skall vi ta Shantels version av samma låt som för övrigt är en av de bättre remixarna. Den åtföljs av en inte allt för spännande hemmagjord video men den skall inte bedömas.

3 kommentarer:

Petter Nyström sa...

Jaså, Balkan Beat Party... Öppnar om en timme. Det är ju ett alternativ till Schlagerspektaklet förstås. Skadar ju inte att ta en kvällstur til Majorna då, och kolla in läget.

Vad gäller remix vs original så känner jag att får slå ett slag för remixen här, när bloggaren nu verkar vara för det autentiska. +1 för Shantel alltså. Skönt dunk!

Men visst är originalet bra också. Såg dem på samma spelning på Musikens Hus för något år sedan. Iest Sexy är dock deras bästa låt!

Mot Majorna.

vodkabeat sa...

Jo, jag är ju ortodox, ibland- men visst, Shantel är nog ett geni, fast det finns klåpare i branchen. Dessutom beror det på humöret. Vi får väl se hur det går i omröstningen. Anstormningen av röstande är inte överväldigande. Än.

cocoshel sa...

Live 6 november 2008 kl. 20.00 Mahala Rai Banda Södra Teatern, Kägelbanan, Mosebacke torg 1-3, Stockholm
Malmö 7 november dörrar 20.00 på scen ca 21.00 Inkost, Bergsgatan 29,