onsdag 5 mars 2008

Balkan gipsy punk metal rock’n’roll liksom


Förra låten var ju lite lätt men som motvikt kommer här lite tyngre tongångar. Det är inte så många band som blandar folkliga låtar med en rockig attityd men när vi nu snackar om balkanrock får vi inte glömma de kanske främsta representanterna för genren. Det märkliga immigrantkollektivet Kultur Shock där alla har olika hemspråk
som har sin bas i Seattle. De turnerar just nu i Europa från Istambul till Kiel.... men inte i norden. suck!
På skivorna kan de ibland bara bli för mycket, så där efter det fjärde taktbytet i samma låt, men en sabla energi har de och live tror jag att de är extremt häftiga. Enligt Wikipedia var det ett byte från från ackustisk folkmusik till rock blev vändpunkten för bandet. De hade turnerat med Joan Baez(!) och efter turnén började Kultur Shock spela på folkmusikklubbar med ackustisk profil. Det gick inte bra. Publiken gillade inte sångarens kommentarer och attityd. Sångaren gillade inte den sittande publiken som som dessutom åt under framträdandena och han kommenterade detta med önskvärd tydlighet. Publiken var inte heller välsedda av kyparna eftersom de ofta var icke-engelsktalande och gav dåligt med dricks. Till de störande elementen hörde också den grupp flickor som uppges ha hoppat på borden, skrikit och tagit av sig på överkroppen något som polismyndigheterna tydligen hade åsikter om. Kulture Shock blev alltså utsparkade ur världsmusikscenen. Vilket förmodligen var det bästa som kunde hända dem(och världsmusikscenen). De övergick till elektriska instrument och började spela på punkklubbar istället och helt plötsligt var deras attityd inget problem längre utan en snarare en tillgång.

Vi ser en video med Horse Thief. Materialet grundar sig som vanligt på traditionella tongångar men med elektriciteten har en tydlig dos rockenergi har tillförts som här förstärks med en rökmaskin och en skock magdansöser.

Inga kommentarer: