fredag 29 maj 2009

En duo blev en kvintett


A Hawk and a Hacksaw var förstås en förtjusande avslutning på veckan. Det var inte ens en duo utan en kvintett med tuba, bozouki och trumpet som förstärkning till dragspelet och fiolen. De som bor i Stockholmsområdet är bara att gratulera för musiken kommer natuligtvis att göra sig lika bra som inledning på en ny vecka(31/5). Det vart dessutom härligt att se Heather Trost tidvis hantera Stroh-violinen(trattfiolen) som med sitt skarpa läte dominerade ljudbilden. Speciellt tekniken med en lös tagelsträng(som salig Nicolai i Taraf de Haiduks en gång gjorde känd).

Enda problemet är väl -så som en av mina vänner påpekade- att bandet aldrig riktigt släpper loss. Det är mer tillknäppt koncentration än breda leenden. Och mer americana än östeuropa i attityden. Men ändå, en trivsam konsert som bara blev bättre när bandet klev ned från scenen och fortsatte spela bland publiken.

Jag kör ytterligare en La blogotheque video. Denna gång en Oriental Hora.


Jo, just det. Nicolai från Taraf de Haiduk, som jag en gång har haft äran att träffa efter en underbar konsert på gamla Trägår'n i Göteborg, gjorde sitt berömda nummer i filmen Latch Drom (av Toni Gatlif) i början av 90-talet. En märklig teknik som biter sig fast som i detta nummer om diktatorn Ceauşescu(1918-1989)

Inga kommentarer: