onsdag 6 maj 2009

Ukrainskt band i Göteborg


På fredag är det alltså dags. Ett av de ledande banden i den växande östeuropeiska scenen uppträder på Musikens Hus i Göteborg. Det var på tiden. Först skulle Vopli Vidoplyasova från Ukraina komma, sedan utbröt förvirring och därefter kom besked om att det var Haydamaky, också från Ukraina, som skulle spela. Eftersom jag inte hört något av banden live, spelar det kanske inte så stor roll vilket det blev.

Jag har inte blivit riktigt klok på Haydamaky. Det är ett förvirrande band åtminstone på skiva. Jag är inte säker på om det är ett elförstärkt folkmusikband eller ett blåsbaserat skaband eller ett etniskt hårdtockband. Skivorna är milt sagt ojämna på det där skruvade östeuropeiska sättet. Ljuva ballader, furiös ska-polka och blytunga elgitarrer om vartannat. Deras livespelningar tycks vara av det mer hejdlösa slaget så vi kan nog förvänta oss en vildsint afton med en Olexander Yarmola i sedvanlig bar överkropp dompterandes publiken. Här är en livinspelning av Trompita med ett coolt trumpet-tema.


Här är en tydligt Jamicainspirerad låt i baktakt med rap och elektroniska inslag. Fast ett snyggt trumpetsolo ingår förstås.

En kuslig ballad får avsluta denna kavalkad av Haydamakylåtar. Videon är inspelad i det öde Tjernobyl med insprängda dokumentärbilder från 1986. Michail Gorbatjov inleder med att berätta att en kärnkraftsolycka ägt rum.


Ja visst, ja, förband är Bolshevikings från Stockholm. Jag vet inte vad jag skall säga om det bandet. Jag har bara sett dem en milt sagt fuktig afton(eller snarare morgon) på en svartklubb i Göteborg. En sak är klar, man glömmer dem inte i första taget.
BOLSHEVIKINGS: My Ne Shanuemo

Eftersom DJ Damón Zurawski från Klubb Kalashnikov Stockholm skall spela skivor i pausarna kan vi räkna med en ovanligt östeuropeisk afton. Hoppas bara Göteborgspubliken är redo. De är kanske inte riktigt lika nyfikna som i landets huvudstad där konserter med öststatsband oftast är utsålda. Musikens Hus har dock en stabil besökar-skara men vem vet i dessa tider.

Inga kommentarer: