lördag 9 maj 2009

Kossackrock med ringdans


Göteborgarna hade inte hittat till Musikens Hus i någon större omfattning. De missade något! Jag trodde förra helgens upplevelse årets bästa konsert men det här var banne mig ändå bättre. En mycket svårslagen upplevelse. Trots den glesa publiken gav Haydamaky järnet och vi fick oss en oförglömlig uppvisning i artisteri. Ett band som är van en mångtusenhövdad publik spelar ut hela sitt register under ett långt set med extranummer för cirka sextio entusiastiska själar. Mycket hedrande. En vildsint ringdans sattes igång som fortsatte hela kvällen. Många av de närvarande tycktes kunna behärska det ukrainska idiomet och kunde glädja sig åt att se ett av landets största rockband på riktigt nära håll. Och jo, svetten lackade av både publik och band så det stod härliga till. Tungt, tajt och ekvilibristiskt och med en sällsynt energi.

Det blev inte mycket ballader utan mest ytterligt dansant rockig ska-polka. Förutom den karismatiske Olexander i bar överkropp imponerade trumpetaren och dragspelaren med sina solon och poser! En fullständigt överaskande cover, åtminstone för mig, var Motorheads gamla Ace of Spades som gjordes om till kossack-rock.

Videon är från en konsert i Holland tidigare i år. Även bilden ovan är från ett tidigare tillfälle. Jag hade glömt kameran. Igen. Jag är inte någon naturlig fotograf.



Och nu över till något helt annat. Idag är det Segerdagen i Östeuropa då segern i Andra Världskriget firas med parader och festligheter. Nu för tiden marscherar dock soldaterna obeväpnade på Röda Torget. Men det är också en dag då de överlevande krigsveteranerna samlas och hedras.

Även på Vodkabeat firas denna tilldragelse med en video. Bland alla krigsfilmerna väljer vi en animerad video med en beryktad Adolf i huvudrollen. Hur var det nu i bunkern i Berlin de där sista dagarna? När Röda Armén ryckte allt närmare och allt var förlorat?

Inga kommentarer: