söndag 24 maj 2009

Med framtiden i backspegeln


Framtiden är aldrig så vacker som i backspegeln. Den gamla framtiden andades oskyldig optimism och framstegstro. Allt skulle bli bättre och tekniken skulle lösa alla problem, i öst som i väst. Denna tro manifesterade sig tydligt i diverse populärkulturella alster. Omslagen till tekniska tidskrifter är kanske det bästa exemplet på hur man uppfattade framtiden och underbara nya världen som skulle uppenbara sig. Här är en provkarta av sovjetiska bilder. Till det passar Ensemble Mescherina med sin elektroniska loungemusik. Vyacheslav Mescherin var den elektroniska musiken förgrundsgestalt i Sovjetunionen och påverkade flera generationer av musiker. Ha musiken igång samtidigt som ni ser på bilderna.





Storskaliga industriprojekt hade en särskild lockelse och konstnärerna fick kraftverk och dammaanläggningar att skimra så som sagoslott.




Rymden var bara ytterligare en vildmark som skulle erövras. Liksom järnvägen gjorde Sibirien åtkomligt skulle raketerna och rymdskeppen öppna kosmos för exploatering.



Inga kommentarer: