söndag 30 november 2008

Goran Bregovic i Göteborg!


Det var en medelålders man i vit kostym och blommiga skor som efter cirka tre minuter fick ett helt konserthus att strunta i etikett och god ton för att i stället hoppa upp och ned och vifta med armarna i luften (enligt en mig närstående kvinnlig bekant var denna man dock påfallande tjusig vilket eventuellt kan ha haft en viss inverkan på hälften av publiken). Allsången dånade och stämningen var, enligt vanligtvis välunderrättade källor, betydligt högre än brukligt i göteborgs konserthus. I de mer andaktsfulla låtarna satte sig de flesta ned och många blev tvungna att torka bort en tår i ögonvrån. Var det bra eller?

Tja, jag har aldrig sett Bregocvic live förut men sådan upprymdhet var det länge sedan jag upplevde. Bregovic, som enligt en intervju i Svenska Dagbladet, endast dricker sprit på scenen(!) verkade tämligen gladlynt i slutet vilket naturligtvis inte enbart behöver sammanhänga med den milt brunfärgade vätskan i hans glas. En tämligen trovärdig hypotes är dock att det åtminstone delvis har med den saken att göra.

En mängd ganska nya låtar avverkades, flera från Severinas senaste platta, men också några som förmodligen kommer att finnas på hans nästa skiva som lär vara i affärerna i januari(enligt Bregovic själv kommer skivan titel att var Alkohol där den första delen kallas Slivovitz och den andra Champagne). Självfallet avslutades konserten med en massiv version av Kalshnikov inför en hänförd publik. Här kommer en inspelning av den låten från Belgrad tidigare i år.

Inga kommentarer: