fredag 21 november 2008

Rumänsk Rock'n'Roll


När man nystar lite i Östeuropas pop- och rockhistoria hittar man det en märkligare bandet efter det andra. Många härmar den västeuropeiska musikscenen men där finns också orginella orkestrar med ett helt eget sound som gått sina egna vägar. Vanligtvis fullständigt okända i väst(utom bland en liten grupp entusiaster).
För en tid sedan blev jag tipsad om det för mig obekanta rumänska bandet Phoenix av en läsare. Det har varit det största bandet i landet sedan 60-talet, med en trogen skara fans. Dock hade de det tidvis kämpigt med Ceaucescu-regimens säkerhetstjänst och blev till slut tvungna att fly landet gömda i sina Marshallhögtalare(!). En riktig rock'n'roll historia - som företaget Marshall borde kunna utnyttja bättre, tycker man.


Efter regimens fall återvände Phoenix triumfatoriskt till Rumänien 1990 och har fortsatt spela sedan dess. Gruppen har haft ett antal medlemsbyten men grundaren Nicolae(Nicu) Kovaci har varit med sedan 1962. För den som är slängd i rumänska finns en hemsida här. Till att börja med, på 60-talet, spelade bandet covers och västorienterad beat-musik men, delvis på grund av det politiska klimatet, började de spela musik inspirerad av inhemsk folklore. Här kommer en teve-inspelning från tidigt 70-tal. Tidstypiskt samspel mellan bas och gitarr
Ett betydligt lurvigare och mer folkmusikinspirerat Phoenix sjunger här något år senare, av hårlängden att döma, om en fredlös man. På ljudbilden låter det faktiskt som om de lyssnat på Fairport Convention, inte helt omöjligt eftersom det bandet inspirerade många, även i öst vid den här tiden. Andrii Popa.

Det kommer mer om Phoenix, var lugn för det. Måste kolla upp dem bättre bara.

2 kommentarer:

cocoshel sa...

En av medlemarna i Phoenix,Ovidiu Lipan Tandarica, är gammal bekant från Vodka Beat.
Ettiket:Tandarica eller Zece Prajini
http://vodkabeat.blogspot.com/search/label/tandarica

vodkabeat sa...

Jo, jag upptäckte det efter ett tag. När jag läste att Tandarica spelat i Phoenix trodde jag att han varit i staden Phoenix i Arizona och spelat! Pinsamt!