måndag 1 december 2008

Easy Listening i USSR


Förra veckan var vodkabeat helt inriktad på en enda aktuell artist men nu skall det bli bättring med den saken. Flera olika helt obskyra musikstilar och artister kommer att figurera denna vecka och vi börjar med lite lättsam easy-listening från gamla Sovjetunionen. Det låter kanske avskräckande men det är ofta en trivsam musik med trådar åt olika musikaliska håll. En av de stora i genren var den elektroniske pionjären Vjateslav Mescherin (1923-1995) som komponerade och spelade in över tusen låtar. Hans låtar spelades i teve och på ofentliga platser så att flera generationer Sovjetmedborgare växte upp med hans musik vilket anses återspegla sig i nutida musik. Här vill jag återigen slå ett slag för CD:n Sputnik Café som innehåller modern rysk elektronika där åtminstone jag tycker mig höra hans lättsamma anslag fortplanta sig till nutida artister. En fantastisk skiva jag aldrig tröttnar på.

Ett intressant påstående är att Mescerin lär vara upphovsman till Popcorn, vilket innebär att Gershon Kingsley som står som kompositör till låten (känd genom gruppen Hot Butter på 70-talet) tjänade en rejäl hacka på stöldgods. Måste kolla upp detta påstående.

Ute är det nu grått och mörkt, våren är sannerligen långt borta, om den nu ens kommer.
Man kan tvivla i denna dystra årstid. Låt oss därför glömma tidens spe och gissel och istället drömma oss bort till en lekfull vårdag någonstans långt borta på det soliga 60-talet. Här är Bear Cub med Vyatcheslav Mescherin's Orchestra.


Ett framsynt skivbolag har nu återutgivit Mesherins musik på två CD- skivor under namnet Easy USSR Vol 1 och 2 och de tycks finnas där ute på nätet.

Inga kommentarer: