fredag 20 juni 2008

Finskklingande midsommar



Det sägs att midsommar är den enda högtid vi har som kristendomen inte lyckats ta över. Däremot verkar det som arbetsgivarintressen lyckats flytta helgdagen till en fredag så att inte produktionen inte skall hindras allt för mycket. Det säger lite om styrkeförhållandena i dagens samhälle. Så midsommar infaller sällan samtidigt som sommarsolståndet i Sverige numera. Lite märkligt kan tyckas men samtidigt ger det ju oss en chans att fira två gånger. Tji fick dom i så fall. Tyvärr verkar det vara så att sommarsolståndet i år infaller mellan fredag och lördag vilket trots allt bara ger en rejäl festnatt(om jag nu förstått alla tabeller rätt, inte helt enkelt det där). Eller kan man fira i morgon också om det nu är lite över tolv sommarsolståndet infaller? Måste rådfråga mina astronomiskt kunniga vänner.

På något sätt känns midsommar ganska nordiskt så denna öststatsblogg går därför till vårt östra grannland Finland för att hitta något nordiskt klingande. Inte helt lätt så här i brådrasket men vänta här..... dragspel, ringdans, fiol, skog, metalgitarrer och sång på engelska, det verkar nordiskt så det förslår. Djupt seriöst också så vitt jag förstår! Korpiklaani med Huntingsong.

Korpiklaani lär ha börjat som en synthesizer-duo med samisk musik(!) på programmet men utökade sitt medlemsantal och blev ett folk-metalband som sjöng på engelska och finska. En intressant utveckling.

Inga kommentarer: