torsdag 26 juni 2008

Dragspelskunskap

Typiskt svenskt durspel


Jag var ju inne lite på durspel i mitt förra inlägg och fortsätter på det spåret. Friedrich Buschmann uppfann dragspelet i Tyskland 1822 enligt de flesta källor. Det var från början ett ganska enkelt instrument med få knappar som senare har utvecklats i en mängd olika varianter. De flesta länder eller musikområden har dragspel designade för just deras typ av musik. Den äldsta sortens dragspel är de diatoniska där samma knapp ger olika ton beroende på om man trycker ihop eller drar isär bälgen, som på ett munspel.

Den varianten som är vanlig i Sverige kallas durspel beroende på att där vanligtvis finns fem dur-ackord i basen men endast ett moll-ackord. Det är alltså ett begränsar instrument där vissa stycken är omöjliga att spela.Typiskt för durspelen är att man får rycka och dra i bälgen för att få luft i vissa passager och ett tydligt väsande ljud uppstår. Knattret från knapparnas är också en del av ljudbilden. Förutom det vackra ljudet har durspelt den fördelen att det är litet och lätt att bära med sig. Många durspelare som spelar ihop med andra musiker har ofta(liksom munspelarna) flera instrument att växla mellan så de kan spela i fler tonarter. Diatoniska dragspel har vanligtvis en till tre knapprader. Två-radiga durspel är det vanligaste i Sverige och förutom svensk folkmusik går det att spela visor och en del popmusik på dem. Till balkanmusik är de däremot i princip odugliga. Eller i alla fall nästan. Vissa balkanlåtar borde ju gå och spela i alla fall. Tror jag.... Här är i alla fall en fransk diatonisk dragspelare som försöker sig på en balkanmelodi framför datorn. Fast han spelar på ett treradigt spel som tycks vara det vanliga i Frankrike.


Även om jag framhäver durspelets kvaliteter gillar egentligen alla sorters dragspel. Här är till exempel professionell video med två klassiskt utbildade dragspelerskor (konservatoriet i Minsk) som musicerar ut i en blommande trädgård. De spelar på pianodragspel som - istället för knappar - på den ena sidan har pianotangenter. Bastonerna på vänstersidan har dock knappar. Självfallet är det här samma ton åt vilket håll man än drar bälgen. Duon Nina & Lena spelar också de en balkan-melodi. En spänstig dans blir det också.

Inga kommentarer: