lördag 28 juni 2008

Baktaktsbalkan med dragspel



Jag har inte släppt dragspelstemat än, men söker mig ut i världen. Hamnstäder har en förmåga att att sammansmälta olika musikstilar till något annat än bara en addering av olika element. En utställning på Göteborgs sjöfartsmuseum härom året tog upp hamnstäderna New Orleans, Pireus, Liverpool, Buenos Aires, New York och Oran och visade med exempel nya musikstilar som uppstått. Självklart måste det uppstå nya blandningar hela tiden, även i hamnstäder som inte har någon känd musikalisk historia eller egen stil.

Viktiga hamnstäderna i Europa som Rotterdam, Antwerpen och för den delen alla öststatshamnarna - St: Petersburg inte minst - är mindre utforskade. Jag kollade lite på måfå på nätet och hamnade på Antwerpen och tjosan! Antewerp Gipsy-Ska Orchestra. Det låter som något för Vodkabeat. Intressant blandning och bra partymusik. Perfekt uppladdning inför kvällens Balkan Beat Party. Här kör de Tutti Frutti - känd från bland annat filmen Gadjo Dilo - i en intressant baktakts version. Och visst har dragspelet en bärande roll.


I filmen Gadjo Dilo finns låten med vid en begravningsscen vilket kanske inte är det första man associerar den med. Men här är den sekvensen för säkerhets skull(jag behöver väl inte nämna att det är dragspels-ackompanjemang).

Inga kommentarer: