söndag 6 april 2008

En världsmästare till Urkult


Att var virtuos brukar för det mesta betyda att man spelar överjordiskt snabbt vilket inte alltid betyder att det är bra. Farten gör att det musikaliska lätt kommer i andra hand och det hela blir tråkigt för alla utom wannabe-virtuoser. Det finns dock undantag och ett av dessa undantag är Lelo Nika. En man som förenar total kontroll av sitt instrument med en lyhörd musikalitet.

Nu bor han bor i Malmö och är en av landets främsta virtuoser på sitt instrument. Från början av romsk-serbiskt ursprung kom han vid ett års ålder med sin familj till Danmark. Att han hade musikalisk talang förstod familjen och vid fem års ålder fick han ett dragspel av sin far som lärde upp honom från början. Som ung tränade han aldrig mindre än tre timmar om dagen, ofta fem eller många fler! Som tioåring reste han tillbaka till Serbien för att utveckla sitt dragspelande. Han studerade under flera framstående dragspelare från olika länder och lärde sig behärska musik från hela balkanområdet. Sedan dess har han förkovrat sig ännu mer på Danska Dragspels Akademin och Musikhögskolan i Malmö. Två gånger har han dessutom blivit officiell världsmästare på dragspel i svår konkurrens inför en internationell jury.
Han är inte främmande för pop, rock, jazz, klassisk eller svensk folkmusik och samarbetar gärna med musiker från andra genrer. Ett fint exempel på det är när han spelar ett lyriskt stycke med den nyligen bortgångne jazzlegenden Joe Zawinul. Men visst går det fort ibland!

Inga kommentarer: