tisdag 22 april 2008

Crossing the Bridge


Hur ser det ut idag då? I den tidigare nämnda dokumentärfilmen Crossing The Bridge- The Sound Of Istanbul får man en behändig genomgång av ett antal artister i olika stilar. Ett band som bygger vidare på den psykedeliska traditionen är Baba Zula. Det är ett avslappnat exprimentellt rockband med varierande antal medlemmar som vunnit en publik runt om i världen. Själva kallade de musiken oriental dub men visst kan man höra spår av 60- och 70-talets psykedeliska revolution. Självklart med att grundläggande inslag av turkisk folkmusik.
Jag såg dem själv på Roskildefestivalen för ett antal år sedan där de genomförde en tämligen märklig konsert som jag då uppfattade som något ofokuserade. Eller också förstod jag dem inte. Vilket som. På Roskildefestivalen är det inte alltid lätt att uppfatta nyanser.
I filmen som är regiserad av Faith Akin kommer Alexander Hacke från gruppen Einstürzende Neubauten till Istanbul för att utforska musiken. Han glider runt i staden och träffar en mängd osorterade musiker från olika sociala omständigheter. Här kommer en drömsk sekvens från en båt på Bosporen med bron som förenar Europa och Asien i bakgrunden. Baba Zula med: Bulbul olsam varsam yanina.

Den här låten är visserligen inte med i filmen men har i gengäld lite mer rytm och en magdansös, vilket är svårt att motstå: Zaniye Oyun Havasi.

Inga kommentarer: