onsdag 30 april 2008

En dag i Ryssland



Hur är livet egentligen där i öster. I Ryssland. Vi har väl alla våra fördomar om ryssarna precis som om alla andra folk. Kanske lite fler om just ryssar eftersom de ingått i svenska skräckpropagandan i 400 år. Ni vet, skäggiga våldsverkare och sentimentala spritdrickare, fast duktiga på hockey och schack.
Resten är ett sammelsurium av motstridiga uppgifter. Jag antar att synen på svenskar - i den mån det finns någon - är behäftad med liknande fördomar. Nå, jag har inte varit i Ryssland på länge och den mesta informationen får jag från nätet. Det är lite lösryckta bilder och snuttar på Russiatoday, Englishrussia och enskilda bloggar som inte direkt skapar klarhet. Men hur är det egentligen? Ryssarna själva tycks inte ha något behov av att ändra på bilden av sig som ett spritälskande oborstat folk.
De tycks snarare vara stolta över den och förstärker den gärna som till exempel i Leningrads musikvideos. Ja, påfallande ofta förekommer ett rejält supande i östliga filmer. Vodkaglas efter vodkaglas töms i en hiskelig takt och folk blir oregeliga och tappar koncepterna.
Här är en film som visar en dag i Ryssland och som bekräftar vår bild av ryssarna. Så vitt jag förstår har Sergei Shnurov ett finger med i spelet. Fina friska fördomar som är allt annat än politiskt korrekta alltså.

Inga kommentarer: