tisdag 9 december 2008

Polsk-Jamaicanskt samarbete


En gång i början av 90-talet fick jag ett märkvärdigt kassettband av en polsk vän (denne man går tyvärr inte att beskriva på den begränsade yta en blogg består av). Kassettbandet som slets ut i min bandspelare bestod av en sanslös mix av polsk folkmusik och reggae. Trebunie-Tuti, ett känt folkmusikband från bergen i södra Polen som tillhör minoritetsfolket goraler gjorde ett par plattor ihop med den jamaicanska gruppen Twinkle Brothers. Ett sådant samarbete mellan helt olika musiktraditioner brukar sällan bli lyckat, men någonstans mellan dessa fullständigt olika musiker skapades en sällsam spänning. De folkdräktsklädda polska fiolspelarna och de mörka rastamännen fann varandra musikaliskt och några legendariska skivor blev till. Skivorna såldes i massor men till Sverige kom de naturligtvis inte.

Sexton år senare återupptog grupperna samarbetet, började turnera igen och spelade in en ny skiva. Händelsen uppmärksammades av polsk television som gjorde ett repotage när rastamännen hälsade på i det snöiga Zakopane.

Hur lät det då? Ja, ungefär som tidigare fast kanske saknas den där riktiga gnistan. Det är nästan alltid bäst första gången. Vad det än gäller. Men döm själva.

Inga kommentarer: