onsdag 18 november 2009

Ett barnsligt kosmos



Som jag tidigare konstaterat är den elektroniska musiken i Ryssland ytterst vital och levande. Ofta med en humoristisk touch och en publik framtoning. Jag rekommendera återigen den fantastiska samlingen Sputnik Café som för alltid förändrade min syn på elektronisk musik.

Jag hade tidigare blivit rejält avskräckt av den, ack så vanliga västeuropeiska varianten, där svårmodiga unga män, producerar grått introvert knaster. Men upptäckte nu istället en värld av livsbejakande expriment där melodier och ljud vävdes samman till en fantasifull färgsprakande cocktail.

Kim och Buran är en grupp där traditionella pop-instrument som trummor, bas och elgitarr samsas med syntar. Gruppens motor är klaviaturspelaren Slava Zavyalov som är djupt influerad av 70-talets sovjetiska tecknade filmer. Musiken låter således som ljudspåren till animerade barnfilmer och namnet på en skiva är, inte särskilt förvånade, Kosmos for Children. Här har vi en liveversion av Morning on the Planet där gruppen spelar till en fond av tecknade filmer.
Kim och Buran är baserade i St: Petersburg och ger ut sina skivor på Solzne Records.
Ytterligare en låt, The Birthday Party, med en budgetvideo.


För de som behärskar det ryska idiomet finns här en intervju. För de som inte förstår ryska kan den vara rätt underhållande ändå.

Inga kommentarer: