onsdag 25 november 2009

Kosacksång


Målningen av Ilya Repin (1844-1930)

Vi lämnar det elektroniska och går tillbaka till den akustiska musiken. Dragspel(bayan) flöjt, bas och domra bildar bakgrund för till denna kosacksång.

Forskarna är oense om kosackernas ursprung, men de anses allmänt skilja sig från omgivande folkslag, främst genom sitt levnadssätt. Någon gång under 15- och 1600-talet blev de en militär maktfaktor i gränstrakterna mellan det Osmanska riket och Ryssland. Efter flera uppror mot Tsaren under 1700-talet blev de kosackerna införlivade i det ryska imperiet. I gengäld mot en viss självständighet blev de i fortsättningen Rysslands allierade mot yttre fiender. Efter den ryska revolutionen fanns ingen plats för kosackerna men Sovjetunionens upplösning gjorde att kosackerna kunnat återta sin roll inom de väpnade styrkorna.

Huruvida följande klipp från en äventyrsfilm ger en korrekt bild av kosackernas klädedräkt och utseende är väl tveksamt. Färgstarka är de i alla fall och fyller sin plats i otaliga "vilda östern" filmer.

2 kommentarer:

29.03.2011 sa...

Någon gång under 15- och 1600-talet blev de en militär maktfaktor i gränstrakterna mellan det Osmanska riket och Ryssland.

edition: Någon gång under 15- och 1600-talet blev de en militär maktfaktor i gränstrakterna mellan det Osmanska riket och Polsk-litauiska samväldet.

vodkabeat sa...

Hm, jag får väl erkänna att gränsdragningarna i Östeuropa på 15- och 1600-talet är inte min starkaste sida.