måndag 16 november 2009

Elektroniskt från Tatarstan


Under sitt letande efter nya intryck hamnar Vodkabeat tidvis i de mest obskyra områdena inom den östliga musiksfären. Denna gång är det den ryska delrepubliken Tatarstan som får besök. Tatarstan ligger i södra Ryssland vid floden Volga. En gång i tiden ett mäktigt Khanat men under femtonhundratalet besegrat av Ivan den Förskräcklige som sannerligen inte fått sin namn för intet.

Tatarstan har nästan fyra miljoner invånare, varav över en miljon bor i huvudstaden Kazan. Största religion är islam och därefter ryska ortodoxa kyrkan. Från Kazan kommer också Superalina. Tatarisk sångerska i den elektroniska nischen. En ganska osannolik uppenbarelse med ett säreget sound där tatarisk tongångar blandas med tunga beats. I låten med det passande namnet Tatarstan räknar hon upp kända människor som kommit från delstaten. Hmmm, Safin och Dasaiev är kända idrottsprofilern, Nurejev var dansare men resten är jag lite osäker på? Gubajdulina var inte hon tonsättare?


I den påtagligt 80-talsdoftande EVM(vilket lär betyda dator eller pc) förklara Superalina sin kärlek till den elektroniska maskinen. Videon är en underbar retro-resa tillbaka in i 1900-talet.

Inga kommentarer: