torsdag 11 september 2008

Satanistiska kannibaler passar inte ihop med dragspel


Till och med brottsligheten var bättre förr. I dagen tidningar står det att "satanistiska kannibaler" har gripits i Ryssland. Suck! Tacka vet jag gamla tiders hederliga kriminalitet. Tjuvar, rånare, dynamitarder, ja, till och med mördare. De går åtminstone att besjunga på någon sorts traditionellt manér. De gamla fängelsesångerna från Sovjetunionen tycks också ha fått ett nytt uppsving och en mängd grupper tolkar gamla sånger eller skapar nya i gammal stil. En klassiker har titeln efter det välkända fängelset Taganka i Moskva. Här är låten moderniserad med lite hip-hop ingridienser men grunden finns kvar. Stiliga karlar ingår också. Speciellt förtjust är jag i dragspelaren med keps och cigarett. Gruppen heter Murzilki International och herren i den vita hatten är en gammal välkänd sångare vid namn Mikhail Shifutinskiy, om man får tro youtube.


Taganka är ett fänglse lika välkänt i Ryssland som Sing-Sing i USA. Den sovjetiske barden Vladimir Vysotski besjöng även han fängelset på sin tid och jag har faktiskt hittat en engelsktextad animerad version så vi kan förstå vad låten ursprungligen handlade om. Bilderna tycks som vanligt var ett hopplock som kanske inte illustrerar texten särskilt bra. Vysotski sjöng gärna om den undre världens mindre lyckade existenser, om horor, småtjuvar, bedragare och bedragna och om de fängelsevistelser som var det ofrånkomliga resultatet av den sortens liv. Ofta komponerade han själv men han tog inte sällan upp låtar skrivna i fängelserna av internerna själva.



Något säger mig att satanistiska kannibaler inte kommer att ge upphov till sådan musik. Åtminstone inte till ackompanjemang av dragspel.

Inga kommentarer: