lördag 3 maj 2008

Trumpetare och åsnor


Naturligtvis kunde jag inte låta bli att cykla ned till Stadsteatern igår för att lyssna till Agrin. Det var ett utmärkt sätt att spendera lördagkvällen på. De spelade snabbt och hårt med både precision och ett fett sväng. Det blev dans och glam till sent på natten. Ínnan var jag lite seg men det gick över fort. Jo, lite alkohol blev det också men inte särskilt mycket. Det var även intressant att vistas lite i de fina salongerna och inte på de sunkiga ställen som jag vanligtvis brukar frekventera. Stor blandning av människor var det trots allt både ifråga om ålder och socialgrupp.

Eftersom det varit ganska rörigt under veckan blir det en lugn lördagkväll. Jag har lyssnat ganska mycket på trumpetaren Ibrahim Maalouf senaste dagarna och väljer en video med den från början libanesiske artisten. Han är klassiskt skolad och har vunnit en mängd prestigefyllda tävlingar inom den diciplinen men är också känd för att spela på en fyrventilstrumpet, ett instrument som uppfunnits av hans far - mästertrumpetare även han - och som ger honom möjlighet att lättare spela orientaliska melodier. Hans skiva Diasporas som kom förra året är en tämligen lugn blandning av orientaliska melodier med lätt slagverk i en lite jazzig miljö. Eftertänksamt och nästan meditativt även om det svänger loss ibland.
Den här videon är från en repetition och börjar lite lugnt men ökar i intensitet. Fräckt darbukaspel också.

Om någon vill veta hur denna trumpet fungerar kommer här en förklaring. Om man förstår franska underlättar det, men det går i alla fall.

Till sist, trumpet är ett svårt instrument som kräver mycket av utövaren och det är inte alla förunnat att behärska det. Om man inte är en åsna förstås!


Ja, just det ja! Rätt svarsrad på gårdagens fågelquiz är: 3,1,2,3,1,2,1,3,2,3. utslagsfråga:15300

Inga kommentarer: