torsdag 1 maj 2008

Första maj?

Arbetarnas högtidsdag eller...

The Communist Party?

Första maj är inte vad det varit och den revolutionära glöden tycks ha falnat lite här och var. Leden är glesare, talkörerna mattare, flaggorna blekare och stämningen mer uppgiven än förr. I dag regnade det på Göteborgs gator och kanske inverkade det på humöret. Ja, vem kan man lita på egentligen? Ur led är tiden. Men eftersom det ändå är arbetarnas högtidsdag firar vodkabeat på sitt sätt.
Det finns flera passande låtar som skulle vara värda att reprisera, till exempel Karl-Marx Stadt eller Kapital, men eftersom bloggen inte är sådär fruktansvärt seriös eller politiskt korrekt så blir det en annan låt som får representera dagen. Bresjnev och Lenin sitter och super medan Gorbatjov uppträder på scenen. Stalin sitter fundersam vid sitt bord och gör upp listor. Över vad? Vi kan väl ana. Krasnaya Plesen med Myrka

Sedan kan jag ju inte låta bli att påminna om att det trots allt var Sovjetunionen som satte stopp för Hitler och därmed räddade demokratin i Västeuropa. En av historiens paradoxer och något som sällan framgår av exempelvis Hollywoods skapelser. Så därför några godbitar i form av sovjetiska propagandafilmer från Andra världskrigets tid.

Inga kommentarer: