onsdag 21 maj 2008

Med en Chaika genom Kiev


Vi styr kosan norrut mot lite rockigare trakter och glider genom ett sommarvarmt Kiev i en cabriolet. Men det är ingen gammal amerikanare även om det ser så ut. Det är en prestigebil från Sovjetunionens dagar, en Chaika (mås) från ca 1960 tillverkad på GAZ fabriken med en rejäl V8 under huven. Sovjetunionen hade en gammal tradition av att bygga snygga cabrioleter. De var till exempel praktiska när man måste hälsa stående.

Det ukrainska bandet Haydamaky har kanske råd med ett sådant vidunder - efter att turnerat flitigt i väst - men det troliga är väl att de har hyrt schabraket. Sin vana trogen blandar de rock, funk, rap och reggae med sina ukrainska tongångar till något alldeles eget.


Alla ukrainska bilar är förstås inte lika eleganta och framförs inte i glidarstil. Grabbarna på landet brukar köra aningen för fort på smala gruvägar i allt med fyra hjul (ungefär som i de svenska skogslänen). Den här videon har varit populär på ryska bloggar senaste tiden. Som tur är skadar sig ingen när den gamla Zaporozhetsen - den minsta sovjetiska bilen - har pressats upp i nittio på lervägen och börjar vingla. Mest orolig är fotografen för sin nya kamera. Med tanke på hur bilen ser ut efteråt hade nog grabbarna en ängel med sig på färden.


Sovjetiska bilar var mycket fräckare än sitt rykte. Tyvärr producerades de flesta modellerna inte i någon större mängd utan var sällsynta fåglar i trafiken.


För vanligt folk fanns enkla bilmodeller som Vaz och liknande och det var egenligen bara de som hade någon större spridning.


Nu för tiden finns det fler bilmodeller att välja på men vägarna är fortfarande att problem i hela det forna Sovjetunionen.


Värst lär det vara i Sibirien där det ibland behövs bandvagnar för att ta sig fram.

Inga kommentarer: