måndag 25 augusti 2008

Poplåt och Raketramp


Låten Katyusha skrevs 1938 av Matvei Blanter (som inom parantes sagt sägs ha komponerat över tvåtusen låtar) och texten skrevs Mikhail Isakovsky. Låten blev känd under det Stora Fosterländska Kriget(Andra Världskriget)framför allt genom sångerskan Lidia Ruslanovas inspelning.

Den blev så känd att den fick ge namn åt de legendariska raketbatterierna BM-13 Stalinorglarna vars karaktäristiska tjut satte skräck i tyskarna. Detta vapen kallas allmänt Katyusha på ryska.

Låten var omåttligt populär och spelades i fält under hela kriget för att stärka soldaternas mod. Från en rysk film hämtar vi en romatiserad sångstund ute i skogen någongång under kriget.

Låten gjorde sedan ett andra varv på hitlistorna i södra Europa i slutet av 60-talet under namnet Casatschok(vilket egentligen är en helt annan ukrainsk dans).
Mest känd är Rika Zarais inspelning på franska. Typisk 60-tals produktion med klämkäck dans som faktiskt blev en kortvarig men troligen nog så påfrestande fluga. En italiensk version med Dori Ghezzi och en holländsk med Ria Valk finns också på tuben.

Med lite trixande går faktiskt låten att spela på ett durspel vilket mina närstående nogsamt fått erfara. Många tycks vilja spela denna låt vilket instrument de än hanterar och youtube vimlar av varianter av skiftande kvalité. För säkerhets skull avslutar vi dock inlägget med en mäktig version av Röda Armens kör och orkester från 1978. Hög stämning och mycket handklapp.

Inga kommentarer: