torsdag 21 augusti 2008

A Hawk and a Hacksaw


Gårdagskvällen avslutades på Röhsska Museets innergård där en tivoliinspirerad bar byggts upp, komplett med popcornmaskin och spunnet socker, som utskänktes gratis.
Det hela ingår i Dans & Teaterfestivalen som pågår just nu i Göteborg. Att vodkabeat befann sig där berodde på att den amerikanska duon A Hawk and A Hacksaw var utannonserade som kvällens huvudnummer. Ja, visserligen är de amerikaner men musiken är inte amerikansk utan i högsta grad passande på denna blogg. Jeremy Barnes har ett förflutet som trummis men spelar nu främst dragspel, även om han hanterar(?) olika slagverk med fötterna och den andra hälften är Heather Trost som är virtuos violinist. De spelar framför allt östeuropeisk musik och är numera bosatta i Budapest för att leva med sin musik. Jag saxar en intervju från dygnetrunt.se där Jeremy Barnes uttalar sig om Budapest:
– Här finns otroligt mycket musik att upptäcka och jag förstår inte riktigt varför folk i väst inte har anammat den östeuropeiska traditionen mer. I Budapest hittar man både musikens själ och hjärta så vi trivs jättebra.
Varför tycker han då så mycket om östeuropeisk mycket?
– Rytmen, tempot och att det finns något sorgligt och glatt samtidigt. Musiken funkar dessutom väldigt bra ihop med alkohol. Det är ingen nödvändighet men de kompletterar varandra bra.

Vodkabeat kan inte annat än instämma i Jeremey Barnes kloka ord. Hur var koncerten då?
Jo, duon började med att beklaga sitt tillstånd efter kräftskivan de deltagit i kvällen innan. En hederlig svensk kräftskiva kan ju suga musten ur den mest motståndskraftige person. Kanske saknades också den där riktiga glöden som jag vet duon kan få fram. Skickligt förstås men lite okoncentrerat. Sedan är det nog så att de tidvis fastnar lite i den där vanliga fällan som västeuropeiska instrumentalister brukar hamna i. Det går inte att bara kopiera en annan kulturs musik hur skicklig musiker man än är. Kopiorna kan aldrig bli som orginalen. Man måste hälla i en stadig dos av sin egen bakgrund för att groggen skall bli bra. Men A Hawk and a Hacksaw har genom sitt turnerande på festivaler och klubbar öppnat upp de slutna facken mellan två olika traditioner och det är gott så. Här är en video från en gatuspelning i Paris:

A Hawk and a Hacksaw samarbetar ofta med den ungerska gruppen Hun Hangar Ensemble och här är ett smakprov från den konstellationen: Serbian Cocek

Inga kommentarer: