måndag 7 juli 2008

Severina! Balkanmusikens nya superstjärna.


Från den Oslobaserade DJ:n Prinsen Paulista fick jag tips om följande video. Det är den kroatiska stjärnan Severina Vuckovic som släppt ett nytt album och sjunger de nya låtarna i ett teveprogram. Lite Kusturica feeling. Hon har dessutom nyligen haft releasparty i Sarajevo, på en resturang som enbart serverar Cevpcici(!), enligt skvallret på webben.

Hela skivan Zdravo Marijo är sensationell. De budget-syntarrangemang som är så vanliga på balkan saknas helt och istället är det en stor orkester, med mycket blås och stränginstrument, som står för musiken. Det hörs att den gode vännen Goran Bregovic haft mer än ett finger med i spelet. Severina har också fått jobba betydligt hårdare i studion än tidigare för att nå upp till Bregovics krav. Kostnaden har därmed också i det närmaste tredubblats. Men en internationell karriär hägrar. Och varför inte. Vi kan väl gissa att hitlåten Gas Gas kommer att snurra flitigt på diskoteken i Sydeuropa i sommar.


Severina verkar därmed ha fått ett lyft i karriären som gått lite upp och ned.
Elaka rykten påstår att den porrfilm från 2004 som finns spridd på nätet var ett försök att få fart på en karriär som tycktes gått i stå. Det koreografiska agerandet hos de båda kontrahenterna tillsammans med hennes medvetna poserande framför kameran stödjer ryktet. Visserligen tappade hon en del publik, delvis eftersom hon hennes motpartner var en gift man, men också för att hon tidigare talat sig varm för sexuell avhållsamhet. Hmmm. Men hon vann desto fler nya fans istället och ingår nu i det celebra sällskap vars sexfilmer finns till allmänt beskådande på nätet.

Den musikaliska kvalitén hos Severina är genomgående hög. Kanske kan hon nu ta steget upp i en högre division genom musiken på det nya albumet. Hon har alla möjligheter med en så bra produktion. Men kampen om allmänhetens intresse är hård nu för tiden.

Inga kommentarer: