måndag 23 mars 2009

Bulgariskt Balkan Beat Party


Den här veckan kan vi se fram mot årets första Balkan Beat Party här i Göteborg. Det var ett tag sedan senast men fredag 27 mars bör dansskorna var putsade och klara. Som vanligt är dansgolvet beläget i Musikens Hus i Majorna(för nytillkommna läsare kan berättas att Balkaninspirerade dansklubbar har varit en växande rörelse i Europa de senaste åren. En klubb där ålder, stil utseende och läggning är oväsentligt. Ha kul och dansa är vad som gäller).

Musikaliskt väntar vi oss som vanligt en färggrann cocktail av serbisk, romsk, rumänsk, bulgarisk, albansk ursprung med några droppar mestizo, chanson och cumbia som kryddning. De orientaliska mattorna är utlagda och klädstrecken är så där lagomt halvspända i taket. Mystiska filmsnuttar med okända alfabet visas på väggen och rytmen vevas igång från DJ-båset. Kanske Vino, Vino med Ian Oliver och The Eastenders.


Nikola & Bulgur Brothers från Stockholm och Plovdiv kommer att stå på scenen och framföra dansant musik på sång, trummor, bas, tambura, kaval. Hur detta band låter vet jag inte, men kan väl med tidigare erfarenheter i minnet komma med en gissning. Jag kan tänka mig någon slags spritdoftande festmusik i ett tämligen snabbt tempo med ett vildsint trakterande av ovanliga instrument i udda taktarter.

Eftersom denna orkester inte finns dokumenterad på Youtube letade jag efter någon som hanterade det mystiska blåsinstrumentet kaval och hittade Teodosii Spassov tycks vara den ledande virtuosen just nu. Här spelar han tillsammans med en lite jazzig kvartett. Intressant instrument men vi kan nog vänta oss tyngre rytmer på fredag.

Inga kommentarer: