torsdag 22 oktober 2009

Dragspelets Jimi Hendrix


jo, så beskriver han sig själv. Dr Bajan, rysk dragspelare verksam i Berlin. Inga små anspråk han har alltså. Men det har sällan ryska musiker. Musikstilen kallas Sovietabilly och visst kan det gå fort, fingrarna rör sig tidvis i ett furiöst tempo över tangenterna men samtidigt har bandet en nonchalant punkig attityd. Mer rock'n'roll än finlir. En ganska brötig livespelning inleder. Det är ganska sent i konserten.


En studioinspelning ger en lite mer nyanserad bild av ljudbilden. Här kommer spelskickligheten mer till sin rätt. Minsann är det inte Boney M:s gamla slagdänga Rasputin som dammats av.


Eftersom onödigt vetande är min specialitet måste jag bara tillägga att Rasputin-som ni säkert redan vet- var en rysk mystiker som lyckades få ett starkt inflytande över tsarfamiljen i början av 1900-talet. Han påstods till och med ha haft en kärlekshistoria med tsaritsan. Han mördades dock 1916 av en grupp adelsmän, med Furst Jusupov i spetsen, som oroade sig över hans inflytande. Han lär enligt myten varit mycket svårdödad och överlevde både gift och flera pistolskott innan han slängdes i Neva och drunknade.