torsdag 9 april 2009

Tubatajm


Det främsta Västsverige har att erbjuda av balkanblåsare kan ses Annandag påsk på Pusterviks barscen. Det är den eminente tubaisten Jonatan Ahlboms examenskonsert där han tillsammans med ett åttamannaband bjuder på romska tongångar från framför allt Serbien och Makedonien. Klockan 20.00 står det på programmet och det bästa av allt är att det är fri entré! Göteborgs hårdast tutande tubaspelare har spelat i många sammanhang från Serbien till Australien och ses numera bland annat tillsammans med Erdogan Orkester och Agrin. Men eftersom tillgången på dugliga tubaspelar är lägre än efterfrågan kan han dyka upp nästan var som helst. Här är en ljudinspelning med Erdogan Orkestar från Musikens Hus förra året.

Bastuban är ett utrymmeskrävande instrument som det inte är tillrådligt att träna i hemmet. Kanske är det därför så få personer behärskar detta mäktiga instrument. Helikon kallas den variant av bastuba som bärs över axeln vilket gör det lättare att gå och spela samtidigt. En annan variant är Sousafonen som är specialkonstruerad för amerikansk marschmusik men används lite hipp com happ nuför tiden. Den första fredagen i maj är sedan 1979 Den internationella tubadagen. I östeuropa har bastuban en betydligt starkare ställning än i väst och i många band inom populärmusiken har tuban ersatt eller kompletterat elbas och kontrabas(exempelvis i Leningrad).

Här är en video med Jonatan och saxofonisten Otis Sandsjö i en romsk orkester i Vranska Banja. I balkanbrassmusikens ursprungsmiljö.

Inga kommentarer: