söndag 19 april 2009

Kaurismäki på teve


I veckan har två av mina absoluta favoritfilmer visats på teve. Det är Svt(var annars?) som sänder tre filmer av den finske regisören Aki Kaurismäki. I torsdags gick Moln på drift och i går Mannen utan minne och på torsdag(24/4) kommer Ljus i Skymningen som jag inte sett tidigare och särskilt ser fram emot. Kaurismäkis filmer är tveklöst finska i sin karaktär och ger åtminstone mig hopp om mänskligheten. Regissören själv har svarat på frågan om livets mening:"Meningen med livet är att skaffa sig en personlig moral som respekterar naturen och människan och sedan följa den." Tja, så var det avklarat. Finns inte mycket att tillägga.

Bildspråket, berättelserna, skådespeleriet och musiken, allt är genialiskt. Omöjligt att beskriva med ord. I följande scen från Mannen utan minne har Frälsningsarméns band har rockat till sig och spelar för existenserna i samhällets utkant.


Ytterligare en fin sång från samma film. Annikki Tähti hade sin storhetstid på 50- och 60-talet men gör här en värdig tolkning av den gamla låten Monrepos.

Inga kommentarer: