torsdag 12 december 2013

Стиляги - Stilyagi

För en vecka sedan gick - hör och häpna- en rysk musikal på teve ( Стиляги eller Hipster som den översatts till) . SVT förstås, fast rätt sent.  Eftersom jag inte orkade att sitta uppe till tvåtiden en tisdag spelade jag in den och såg den först härom dagen. En häpnadsväckande historia (inspelad 2008) om modemedvetna ungdomar i Moskva 1955! Strax efter Stalins död fanns alltså  en subkultur av jazzdiggare i Moskva till myndigheternas förtret. En ganska fantastisk värld som öppnar sig med överraskande starka sång- och dansnummer.

 Många av låtarna är nya tolkningar av välkända sånger från sovjettiden. Självklart har den fått alla priser och utmärkelser som finns i Ryssland men är naturligtvis tämligen helt okänd i väst beroende på den mentala järnridå som fortfarande finns finns kvar.

Här är några smakprov ur filmen som faktiskt kan ses i sin helhet med engelsk text i tiominuters sekvenser på youtube. Huvudpersonen Mel(s) gör sin debut på scenen med dyrt införskaffade saxofon

 Hans far tänker tillbaska på gamla tider i deras överbefolkade kollektivboende

 Mel blir offentligt attackerad av partiets ungdomsavdelning (komsomol) i en stark scen. Den aggressiva tjejen har tidigare varit kär i honom men använder nu partiets styrka för att angripa honom.


Inga kommentarer: