söndag 8 december 2013

Lappland - Balkan


 Jaakko Laitinen & Väärä Raha fortsätter sin patenterade blandning av finskt vemod och balkansväng men har efter flitigt turnerande i många länder vidgat vyerna. 

Redan ett år efter den prisade förra skivan Yö Rovaniemellä (En natt i Rovaniemi) är det dags för ett nytt album. Denna gång har man valt den internationellt mer lättförståliga titeln Lappland - Balkan. (Bandets tre skivor ligger på Spotify)

Influenserna och instrumenteringen mer varierade än tidigare. Bouzoukin hörs i flera låtar, stråkar faller in och mellanöstern är inte långt borta. Samtidigt har orkestern ett helt eget sound där Jaakkos djupa varma stämma ligger som lök på laxen . Om Emir Kusturica och Aki Kaurismäki skulle göra en film ihop borde det här vara ett självklart soundtrack.

Även om man som jag, bara förstår ett ord (tanssi) räcker det långt. Det är snabba kolos, halsbrytande uddatakter och långsam baladi. Bandet borde väl egentligen höras på en sunkig nattklubb någonstans i Rovaneimi, Belgrad eller Odessa men tills dess dansar jag runt i köket och sjunger med i refrängerna så gott jag kan. Ett  smakprov från skivan med lätt grekisk touch hittade jag på youtube.

Lite som Koskenkorva med ouzosmak.

Inga kommentarer: