onsdag 17 november 2010

Finsk tango-balkan i toppklass


Balkanmusik är inte lätt att spela för nordiska musikanter. Tro mig, jag har själv försökt. De flesta nöjer sig ofta med att spela covers och hamnar i kategorin ”duktiga musiker spelar svåra låtar”. Kompetent visserligen, men utan nerv. Andra försöker blanda balkaninfluenser med eget skapande, men med få undantag (Tummel t.ex.), blir resultatet tämligen mediokert.

I dag har jag dock nöjet att presentera en finsk orkester som lyckas med den svåra balansen. Internationellt sett är kanske inte Jaakko Laitinen & Väärä Raha det uttalsmässigt mest optimala namnet, men vad gör det när musiken är så gångbar. Historien började med att unge Jaako hittade en balkanplatta på en loppmarknad och inspirerad av denna startade ett band. De fem musikerna, som alla är från finska lappmarken, men boende i Helsingfors, blandar romsk balkanmusik med ryska melodier och finska tangotraditioner. Något som förstås passar denna bloggen som hand i handske.

Visst, jag är partisk. Så som trogna läsare vet är jag svårt förtjust i finska tangosångare(Olavi Virta, Eino Grön m.fl.) Det är något i temperamentet som når ända in till hjärterötterna. Samtidigt har jag en gång spelat i ett balkanband och dessutom haft en stark förkärlek till rysk musik. Inte konstigt att jag gillar debutalbumet Jaakko Laitinen & Väärä Raha, som faktiskt går att få tag i på cdon.

Vi ser på några videos för att få in den rätta stämningen. Jag ser framför mig ett sunkigt hotell i 60-tals stil någonstans i öst. En finsk orkester med en visslande dragspelare på turné bakom den mentala järnridån.

Ja, jävlar i det. Vi tar en till. En koskenkorva tack! Dags för en tryckare.


Jag kan inte låta bli att lyssna på ytterligare ett klipp. Lägg märke till de fina trumpetslingorna och dragspelssolot. Jaakko Laitinen & Väärä Raha är snart på väg till Sverige, och Göteborg får vi hoppas?

3 kommentarer:

Anonym sa...

dette er mine gode finske venner! De kommer til mitt Balkan Beat Party i Oslo den 26 februar 2011, jeg håper å kunne ta dem med ned til Gøteborg den 25 februar også. Mvh Prinsen Paulista

vodkabeat sa...

Härligt! Vi håller tummarna!

Balkan Muzika sa...

Hej, vill bara göra dig medveten om att det finns en bra balkansk musik sajt på Balkan Muzika och om du har vänner från balkan så tror jag att dem kommer tycka om den väldigt mycket.

Med vänliga hälsningar
Muzika-Balkan.