torsdag 7 januari 2010

Tillbaka till Kambodja - Cambodian Rocks


Vi ger oss tillbaka till Kambodja och Ros Sereysothea. En fascinerande musik, hypnotisk, psykedelisk men ändå med rötterna i det sydostasiatiska samhället. Undra hur sådant kan uppstå? Men i slutet av 60-talet och början av 70-talet hände något på många håll i världen. Inhemsk tradition blandades med västerländsk populärmusik till något helt nytt. En slags häxblandning som inte alltid sågs med blida ögon av etablissemanget. Men på vissa håll blev blandningen mer halsbrytande än andra. Först långt senare i globaliseringens tidevarv får vi möjlighet att leta upp dessa okända pärlor.

Nya samlingar med kambodjansk musik är på gång men eftersom alla mastertejper och orginalinspelningar är försvunnet blir ljudkvalitén skiftande. Förhoppningsvis kan den moderna tekniken trolla fram ljud ur de gamla slitna kassettbanden.


En film om den kambodjanska rockscenen håller på att sammanställas. Om den ger någon klarhet återstår dock att se. Dokumentärfilmer ger ofta fler frågor än svar. Här är i alla fall en trailer.

Inga kommentarer: