tisdag 5 januari 2010

Längre österut - Cambodian Rocks


Det nya året börjar med en resa långt tillbaka i tiden och långt österut. En fascinerande skatt av kambodjansk psykedelisk rockmusik från 60- och 70-talet börjat långsamt bli tillgänglig för omvärlden.

Redan på 90-talet sammanställde den amerikanske turisten Paul Wheeler ett samlingsalbum - Cambodian Rocks, utgiven på bolaget Parallell Worlds - från gamla kassettband han köpt i Phnom Phen. Skivan blev strax kultförklarad och därför omöjlig att få tag på. Nya samlingar av skiftande kvalité gavs ut av andra bolag under samma namn, men det var framför allt det californienbaserade bandet Dengue Fevers framgångar som ökade intresset för gammal kambodjansk rock. Dengue Fever -som jag skrivit om tidigare och som gjorde en minnesvärd konsert på Pustervik härom året - framförde coverversioner av kambodjanska inspelningar. Jag började lyssna på Dengue Fever för några år sedan, men har först senare fattat att de bygger vidare på en stark tradition.

Här har vi en kraftfull gitarrlåt med Ros Sereyothea på sång. Kan sätta fart på vilken fest som helst och tillföra just det där eftersträvansvärda irrationella elementet. Nästan ingen information om vilka som spelar eller när och var inspelningen ägde rum finns att tillgå. Ros Sereyutha och de flesta inblandade i musikbranschen ”försvann” under folkmordet i mitten av 70-talet.

De som blivit intresserade av musiken kan ladda ned samlingen Cambodian Swing Machine här. Mer kambodjansk rock snart.

Inga kommentarer: