söndag 4 december 2011

Rysk steampunk

De senaste tio åren har begreppet steampunk vunnit allt mer spridning. Själva ordet kan härledas till sent 80-tal men först något decennium senare blev det mer allmänt känt.  Från början såg jag mest ombyggda datorer och med mycket trä och mässing men sedan började även andra objekt steampunkiseras.

Det blev mode, musik och livsstil. Filmer, tidningar och böcker dök upp och genren spred sig utanför den trängre kretsen. Vad är då steampunk? Tja, någon slags vurm för gammal teknik blandat med science-fiction - à la Jules Verne. Neovictorianism eller retrofuturism är andra ord som jag sett användas i sammanhanget. Distinktionerna är oklara för oss fåkunniga. Steampunk kan liksom de flesta andra genrer vara både charmigt och påfrestande.

Som så mycket annat kommer det mesta från USA men nu för tiden görs det steampunkinspirerade alster i många länder. Här är en rysk video som anknyter till stilen. Bratya Grim


Sedan finns det ju de som tycker att det kommit in dilettanter som inte förstår vad det handlar om.
Som bara ser det som en modenyck och inte förstått hur allvarligt det är vilket vi kan se prov på i en mycket välgjord victoriansk rap (?)

2 kommentarer:

Åka sa...

Visst är det intressant att steampunk är så spretigt och mångfacetterat. Min teori är att steampunk inte är en enda företeelse, utan massor av olika intressen och liknande som möts under en etikett och inspirerar varandra.

vodkabeat sa...

Jovisst, från en litterär genre, en konstform, en livsstil till enklaste formen av modenyck (gymnasister som tycker ett par goggles gör att man är steampunk). Det här kan nog insatta gräla om i timmar, som vi såg exempel på i videon. Se även http://www.brandybeat.blogspot.com/2011/12/steampunk.html