onsdag 2 februari 2011

Red Western



Ett oemotståndligt tema på årets filmfestival i Göteborg är Red Western. En samling filmer från Sovjetunionen där vilda västern-dramat omstöpts i socialistisk form. På pappret verkade detta som två fullständigt oförenliga storheter.

Med viss bävan bänkade jag mig på den anrika biografen Capitol för att se White Sun of the Desert(Beloye Solntse Pustyni).

En film gjord av den i mångas ögon suspekta experimentella avdelningen på Mosfilm, denna avdelning avvecklades strax efter filmens fullbordande 1969. Enligt presentatören var filmen nära att inte bli godkänd av myndigheterna men av någon anledning hade Partiets ordförande Leonid Bresnjev sett filmen och gillat den. Vilket var en besvärande omständighet. Några kopior letade sig ut i landet och blev kosmonauternas absoluta favoritfilm. Eftersom kosmonauterna var Sovjetunionens hjältar insåg censuren att de trampat i klaveret och gjorde en kovändning, filmen fick hastigt och lustigt omvärderas och bedömdes nu istället som ett smärre mästerverk.

Mästerverk och mästerverk är kanske att ta i, men nog hade jag stort nöje av den. Likheterna i stil med Sergio Leones spagettiwesterns är påtaglig. En cool hjälte får bandithövdingens harem på halsen och måste slåss mot horder av skurkar. Några intressanta bifigurer hjälper till och bovarna får till slut bita i gräset, förlåt sanden. Hjälten drar vidare....
Ett litet klipp från början av filmen som i sin helhet faktiskt ligger på Youtube i åtta avsnitt.Med engelsk text!


En vacker melodi av Bulat Okudzhava ringer också i öronen på väg ut från biografen.

Inga kommentarer: