tisdag 8 september 2009

Carmen meets Borat


I den fascinerande holländska dokumentären Carmen meets Borat i går kväll SVT 7/9 (repris 9/9 och 13/9) fick vi veta hur den brittiske komikern Sacha Baron Cohen blåste invånarna i den rumänska byn Glod. Byn fick föreställa rollfiguren Borats hemby i Kazakstan(!) byborna fick ställa upp som statister. Ersättningen lär enligt de medverkande ha varit några euro till var och en. Byn är så fattig att alla tillskott var välkomna och byborna trodde att det var någon typ av dokumentär de medverkade i. Tanken var väl att amerikaner och västeuropeer inte kan se skillnad på olika östländers kulturella traditioner. En utfattig by är väl likadan som en annan utfattig by. Upprördheten blev dock stor när de medverkande fick se filmen och via textremsan fick Borats "lustiga" kommentarer översatta, där mekanikern kallades abortör och en kvinna för prostituerad.

En grupp advokater fick nys om det här och kom till byn och försäkrade dem om att de skulle kunna stämma Borat som enligt dem tjänat 135 miljoner dollar på filmen. Med all säkerhet trodde sig även advokaterna kunna tjäna en hel del på stämningen. Tanken på pengarna skapar spänningar i byn. Trots advokaternas vackra ord om att filmbolag inte skulle kunna sko sig på fattiga zigenare så rinner allt ut i sanden. Inga pengar kommer byn till godo. Allt är lika hopplöst som vanlig. Slutet var öppet men det troliga är väl att advokaterna inte gick lottlösa ur historien. Här är en trailer för dokumentären.

Soundtracket till filmen Borat innehåller mycket bra musik men det mesta är alltså från östeuropa och inte från Kazakstan. Till exempel rumänska Fanfare Ciocarlias Born to be wild som får avsluta det här inlägget.

Inga kommentarer: