torsdag 30 oktober 2008
En fiol med horn
Att fiolen hade samhörighet med den onde har tidigare antytts men här är det en annan sorts horn som avses. I videon med Opa Cupa som jag hade på bloggen söndags går en man och spelar fiol med en tratt på. Det här instrumentet har dykt lite då och då i olika videos jag tittat på och nu är det dags att försöka reda ut begreppen.
Är det ett riktigt instrument eller bara en ploj? Det ser onekligen lite apart ut och jag associerar omedelbart till röda lösnäsor och överdimensionerade skor. Men när Johannes Matthias Augustus Stroh fick patent på instrumentet 1899 fanns ett bestämt syfte med uppfinningen. Den nya grammofonindustrin hade problem med att spela in stråkar och Strohs nya instrument var betydligt mer volymstarkt och med en riktade tratt kunde man få ett direkt kraftigt ljud in i inspelningsapparaturen.
En inspelningsstudio i början av 1900-talet. Så tätt de sitter, och vilka mustascher sedan. Hur lät det egentligen? Man kan undra. Jag blir så fascinerad av gamla bilder att jag inte kan låta bli att lägga in en till. Denna gång med en ännu större inspelningstratt.
Även cellon kunde göras om till ett Stroh instrument. En nackdel med den nya tekniken var att instrumenten de blev betydligt dyrare än de traditionellt tillverkade.
Fast det är klart, tonen förändrades. Den blev mindre nyansrik och vassare enligt de flesta bedömare och när den elektriska mikrofonen kom i allmänt bruk under tjugotalet försvann Strohs uppfinning. De kvarvarande instrumenten blev obsoleta lustifikationer med ålderdomligt ljud som tidvis kunde användas i skämtnummer och farser som den här med Bennett och Williams.
I Östeuropa levde dock trattfiolen kvar betydligt längre. Kraftfulla instrument med en ton som kunde tränga igenom stimmet, sorlet och trampet av de dansandes fötter var praktiskt på bröllop och byfester. Och visst är det ett partyinstrument. Här är en inspelning från ett kök någonstans i Rumänien. Minsann står det inte några välfyllda glas Tsuica, det lokala plommonbrännvinet på bordet också. Vilken stämning!
I regionen Bihor i Transylvanien i Rumänien finns fortfarande en stark folklig tradition med som bygger på lokalt tillverkade trattfioler. Här är en inspelning från förra året.
Även i klezmermusiken fick Strohs uppfinning fäste och en revival gör att tratten kan bli synlig igen. Här är det en till synes vanlig violin som försetts med en ganska rejäl tratt i Shtetl Band Amsterdam.
Men självklart går det att spela vad som helst på en Stroviolin och självklart kan man köpa en nytillverkad på nätet. Här är ett exempel på hur en svensk polska kan låta på en trattfiol.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Vi är några stycken som är intresserade av ett studiebesök på Vodkabeats redaktion. Går det ? Måste man anmäla sig långt i förväg och kostar det nåt ?
Tar ni emot prao-elever ?
vänligen Östsvenska falangen av anarko-onanisterna
Skicka en kommentar