torsdag 31 januari 2008

Var tog Alla Pugatjova vägen?


En av få mediaprofiler i Sverige som intresserat sig för rysk kultur var Jakob Dahlin. Han hade studerat ryska och redan på 80-talet började han att spela rysk/sovjetisk musik och intervjua stjärnartister i öst. Jakobs program förknippades mest med glamour, champagne, divor och hans obligatoriska ”skål tamefan”, men han hade goda kontakter i Sovjet och var vid ett tillfälle programledare även i den sovjetiska statstelevisionen. Av egen erfarenhet vet jag att invånarna i dåvarande Leningrad inte kunde ett enda svenskt ord, med untantag av ”skål tamejfan”(vilket de emellertid tvingade oss att säga väldigt ofta, med ett rätt förödande resultat, mer om det en annan gång).

Den klarast lysande sovjetiska superstjärnan vid denna tid var Alla Pugatjova som även kom och gästade programmet Jakobs Stege i Sveriges television. Pugatjevas skivor var väl rätt ordinär discoschlager men de gick hem hos folket och försäljningen av sovjetproducerade skivor i Sverige ökade markant. Sådan var Sveriges statstelevisions makt vid denna tid.

Alla Pugatjova och Jakob Dahlin kombinerar dessutom svensk 80-tals pinsamhet med perestrojka-estetik på ett frappant sätt. Detta LP-konvolut som finns avbildat lite varstans på nätet har placerat dem på många listor över skivomslag genom tiderna. Dock förmodligen inte under den kategori de helst hade velat hamna.

Jakob Dahlin dog 1991 och sedan dess tror jag ingen på allvar har intresserat sig för öst. Men vad gör Alla Pugatjeva nu för tiden? Jag var tvungen att slå up henne i Wikipedia, jodå hon har fortsatt sitt gamla liv som under många decennier noggrannhet återgetts av den ryska tabloidpressen. Kärleksaffärer, skilsmässor, tvister om ägodelar och däremellan skiv och filminspelningar.
Med hjälp av den ryska kosmetiska industrins(och kirurgin?) senaste landvinningar samt softade kameralinser ser hon likadan ut som för tjugo år sedan. Det mesta är inte särskilt intressant, fast tillsamman med Garik Sukachev gör hon en fräck bagladyvideo med att antal färgstarka gatumusikanter. I alla fall i början, långt ifrån hennes vanliga glamourimage.

Garik Sukatjev är som vanligt genuint oglamorös och odlar en naturlig uteliggarstil som vi har all anledning att återvända till.

Inga kommentarer: